BLANK

Internet der dingen - iBeacons - Internet of things

Het #IoT (Internet der Dingen); een marketingvisie

Het ‘Internet der Dingen’ is een van de ontwikkelingen die ik de laatste paar jaren heb gevolgd, in feite sinds ik een artikel publiceerde genaamd ‘Ik hou van statistiek’ in augustus 2011 (je kunt het hier vinden), waarin ik aantoonde hoezeer de wereld met elkaar in verbinding staat.

Onlangs werd ik echter getriggerd door een interessant artikel op Marketingfacts, deze. Dit artikel toonde verschillende ontwikkelingen en initiatieven waarvan retail in de (nabije?) toekomst zou kunnen profiteren. Dus, als een commerciële service in plaats van een product dat verkocht wordt als onderdeel van het ‘Internet der Dingen’ (zoals bijvoorbeeld Nest, Hue, enz.).

Het behandelt de kansen om klantbeleving te verbeteren door het aanbieden van welkomboodschappen, productinformatie, en bijvoorbeeld kortingen met digitale coupons. Het project in Regent Street / Londen wordt genoemd (ik heb hier overigens niks van gemerkt toen ik daar onlangs was. Bovendien, dit project is veel groter blijkbaar) tezamen met een paar andere projecten met toverspiegels, inspiratiepaden enzovoort.

Dit, echter, is nogal een technisch / ICT-achtige blik op het geheel, als je het mij vraagt. Je kunt de technische haalbaarheid, de toekomst en de ‘how-to’ bespreken, maar de vraag is hoe hiermee om te gaan op marketing & communicatie onderwerpen zoals acceptatie door de gebruiker, privacy-beleid en hoe een complete omni-channel campagne opgezet kan worden, geïntegreerd met diverse communicatie kanalen en middelen?

Om een succesvolle strategie of campagne te lanceren, heeft het moderne marketing- of campagneplan zoals we dit tegenwoordig kennen een extra hoofdstuk nodig dat onderwerpen behandelt zoals privacy, gebruikersacceptatie dat hiermee gerelateerd is en niet te vergeten klantbewustzijn. Sterker nog, voordat de feitelijke campagne gelanceerd kan worden zal je doelgroep reeds op de hoogte gesteld moeten worden van wat eraan zit te komen (met een pre-campagne campagne), wat je wilt gaan doen en tot op welke hoogte met opties zoals (voor zover ik het nu kan voorzien, aanvullende suggesties zijn welkom):

  • App gebruik – Welke app dien je te gebruiken of te downloaden om gebruik te kunnen maken van de nieuwe campagne, of om geïnformeerd te worden en te profiteren van het gebruik van beacons (zie het artikel over ‘Les terrassen du Port’)? In aanvulling hierop, welke data zal worden gebruik, wellicht in combinatie met data van andere apps die je gebruikt?
  • Email – Ga je gebruik maken van (click) data uit de verzonden email campagnes ter verbetering van de gepersonaliseerde klantbeleving met apps en beacons?
  • Website – Ga je gebruik maken van (click) data uit internet zoekopdrachten of algemene internetgebruik (cookie data) zodat de klantbeleving met apps en beacons gepersonaliseerd kan worden
  • GPS – Ga je gebruik maken van data gebaseerd op locatie zodat de klantbeleving rondom de campagne in het algemeen verbeterd kan worden?

Dit zijn niet te onderschatten aspecten wanneer je start met het plannen en ontwikkelen van een marketing campagne waarbij een app, beacons en meer gebruikt zullen worden. Neem bijvoorbeeld de boodschappenlijst van Albert Heijn. Deze app bewaart jouw boodschappenlijst en zorgt ervoor dat het wordt getoond op volgorde van de supermarkt die jij iedere week bezoekt. Het kan ook je lijst verder completeren op basis van de recepten die je hebt uitgezocht op hun site (en app) Allerhande.

Echter, wat gebeurt er als je extra opties toevoegt die de klantbeleving verder verbeteren, of juist afbreken als je het niet goed voorbereidt? Een paar simpele voorbeelden:

  • De app leest jouw agenda en weet dat je bezoek krijgt en adviseert om extra drank en hapjes in huis te halen;
  • De app ontvangt een beacon signaal (of een ander signaal op basis van de locatie) van een andere Albert Heijn filiaal dan je normale en adviseert om de lijst aan te passen aan de nieuwe route;
  • De app ontvangt data dat je bepaalde websites hebt bezocht en adviseert om producten toe te voegen die gerelateerd zijn aan die websites of jouw interesses;
  • Enzovoort….

Wees bewust van de vele ideeën, ontwikkelingen en uitdagingen die ons staan te wachten. De techniek is beschikbaar, maar ik denk dat we als marketeers de taak hebben om onze doelgroepen te informeren en op te voeden wat dit onderwerp betreft. De een meer dan de ander, maar de bezwaren tegen bijvoorbeeld Google Glass zijn niet heel anders dan die tegen apps en beacons in de nabije toekomst.

[pricing_table columns=”1″][plan title=”Beschikbaar!” featured=”true” color=”green” button_text=”Neem contact op” button_link=”https://www.e-me-marketing.com/contact/” icon=”fa-check-circle” icon_color=”#ffffff” icon_background=”#8bb634″]

Voor vaste of interim positie

Ik ben beschikbaar voor een functie als senior manager B2B marketing & communicatiemarketing directeur c.q. general manager. Interessante freelance projecten of detachering voor interim B2B marketing, communicatie of algemeen management zijn ook welkom.

Wilt u uw organisatie verder laten doorgroeien of marketing naar het volgende niveau brengen? Neem dan nu contact op!

[/plan][/pricing_table]