BLANK

Er is meer tussen golf en marketing

Hoe 2 totaal verschillende disciplines meer met elkaar gemeen hebben dan je in eerste instantie zou denken.

Stel je eens voor: je staat in het clubhuis van een keurig verzorgde, beruchte golfbaan met uitzicht op de hellingen, fairways en de perfecte greens, de uitdagingen te bewonderen die door de bunkers, bomen en de rough aangeboden worden. Alles waar je aan kunt denken is, hoe zal ik in staat zijn om de elementen te bevechten, het spel te spelen en aan het eind van de dag te winnen?

Schakel nu eens over naar je kantoor: je staat in de buurt van je rommelige of misschien wel opgeruimde bureau en wisselt je uitzicht tussen je whiteboard en de wereld buiten en weer terug. Ondertussen denk je na over de koers van je bedrijf, je producten of diensten, en denk je na over de uitdagingen die door de concurrentie, marktomstandigheden en de zakelijke wereld waarin je je bevindt. Alles waar je aan kunt denken is, hoe zal ik in staat zijn om de verschillende zakelijke krachten te bevechten, het spel te spelen en te winnen van de concurrentie?

Zie je wat ik zie en denk? Je hebt een plan nodig, een strategie om te overleven en te slagen! Een plan met een visie, dat jou voorbereidt op de uitdagingen waarmee je geconfronteerd zult worden op weg naar succes. Stap voor stap uitgewerkt en rekening houdend met de omstandigheden waarin je je bevindt. Je hebt de technieken onder de knie en de kennis om te doen wat je moet doen, maar je zult moeten plannen om dit op de juiste manier toe te passen.

Voor een rondje golf, of het nu een dagwedstrijd of toernooi is, betekent dit dat je je doel(en) zult moeten stellen, de gehele baan onder de loep moeten nemen, ieder van de 18 holes individueel moeten bestuderen, de verschillende natuurlijke en onnatuurlijke hindernissen zoals bunkers en vijvers, lokale regels, weersomstandigheden en je concurrentie, je medespelers (hoewel je meestal speelt tegen je eigen mentale gesteldheid). Vergeet niet om samen met je caddy en coach (inderdaad, pro-golf is een teamprestatie) de status van je swing te controleren (en te verbeteren waar nodig) en te checken welke clubs je nodig hebt voor de baan.

De complete voorbereiding, het plan, de strategie, moet jou leiden naar je overwinning. Zelfs al loop je misschien niet altijd even soepel naar je overwinning, dankzij een bal in een bunker, een vijver of in de rough. Dit falen kan worden gecompenseerd met uitstekende spel in de volgende fase zolang je maar voorbereid bent en weet wat je moet doen en je je kennis, ervaring, flexibiliteit en creativiteit vertrouwt. Inderdaad, je plan of strategie kan veranderen als gevolg van veranderende omstandigheden…

Vanuit een marketing perspectief, is de gehele aanpak niet veel anders. Samen met je team en de directie (bij voorkeur …) stel je de ondernemingsdoelstellingen op, bestudeer je de markt, je doelgroepen (misschien zelfs op individueel niveau), de verschillende obstakels die jou op weg naar succes in eerste instantie kunnen hinderen, wetten en regels, ondernemingsklimaat en de concurrentie. En vergeet niet de interne marketing & communicatie kennis en competenties in de gaten te houden. Kijk wat er nodig is en waar je zo nodig moet verbeteren om de strijd om succes te winnen.

Wellicht dat je faalt op weg naar succes, zolang je hiervan maar leert en niet weer hetzelfde doet. Op deze wijze zul je te weten komen wat werkt voor je producten of diensten en wat niet. Als je voorbereid bent met een plan, een strategie, en weet wat jij en je team moet doen, terwijl je vertrouwt op de beschikbare kennis, ervaring, flexibiliteit en creativiteit, zul je succesvol zijn. Dat is het moment waarop de klant twee producten in het achterhoofd heeft, het product van je concurrent terug op de (virtuele) plank zet en die van jou naar de kassa brengt. Keer op keer op keer…