Kijk eens wat vaker in de marketing & communicatie voorraadkast!

(Gratis) Content in B2B is veel meer in huis dan je denkt…

Augustus 2020. Het zal mij niet verbazen als menig marketingafdeling te horen heeft gekregen dat de marketingbudgetten teruggeschroefd worden voor de rest van het jaar. Of dat de komende tijd te horen zal krijgen, inclusief de budgetten voor komend jaar. Een min of meer logisch gevolg van de resultaten in de afgelopen maanden en wat er mogelijk nog aan resultaten verwacht worden.

Tuurlijk, de kosten gaan voor de baten uit. Daarom volgen de marketingbudgetten over het algemeen de salesbudgetten en – doelstellingen. Maar, als er gekeken moet worden naar ‘cost control’ dan zal vaak in eerste instantie gekeken worden naar de marketingbudgetten.

Is er dan een man overboord? Wat mij betreft niet! Ooit gehoord van No Budget Marketing? Lees hier meer over. En dankzij Jamie Oliver’s “Keep Cooking and Carry On” (klik hier voor meer inspiratie) werd ik er weer fijntjes aan herinnerd: je hoeft niet allerlei fancy producten in huis te halen om de meest waanzinnige recepten te kunnen maken. Kijk eerst maar eens rond in je eigen voorraadkast voor de leukste en lekkerste gerechten. Gratis content is volop aanwezig! Ik schotel een paar opties voor:

1. Je eigen kennis is goud waard

Beste marketing & communicatie manager, general manager of algemeen directeur (of wie dan ook iets te zeggen heeft over de marketingbudgetten), ga vooral je gang, snij in de marketingbudgetten en kijk eens wat vaker in de marketing voorraadkast! Correctie, niet alleen die van marketing & communicatie, maar ook van sales, productie, logistiek, personeel, financieel, etc. Het is al eens vaker gezegd, maar daar ligt de grootste schat aan marketing & communicatie materiaal: content en kennis van enthousiaste ambassadeurs, je eigen collega’s!

Het verhaal vertellen hoeft vervolgens echt niet met fancy video’s. Sterker nog, té mooi komt ongeloofwaardig over. Keep it stupid simple en laat de hoofdpersoon vol enthousiasme en passie zijn verhaal vertellen. Vanuit de losse pols gefilmd met een telefoon, of gewoon zelf geschreven en eventueel geredigeerd en gecorrigeerd. Wat vindt hij zo geweldig aan de oplossing, de organisatie, de afdeling (fijn voor je personeelswerving) of zijn dagelijkse werkzaamheden. Geen betere reclame (excusez le mot) dan enthousiasme en passie! Check voor de zekerheid de passie waarmee Jamie Oliver kookt. Als dat geen inspiratie oplevert!

Dat de marketing & communicatie afdeling hierdoor (tijdelijk) anders opereert dan het normaal gesproken gewend is, verrijkt alleen maar de kennis en ervaring van de betrokken collega’s. Een win-win situatie dus.

2. Brochures en folders in het archief

Als organisatie staat men er niet vaak bij stil, maar wat er in de afgelopen jaren aan promotie materiaal is geproduceerd, denk aan brochures en folders, heeft een grotere toegevoegde waarde dan je denkt. Leuk dat je het allemaal weggeeft bij klantbezoeken en beurzen of verstuurd in mailings. Wat mij betreft heeft het pas echt nut, als je alle promotionele tierlantijnen weglaat en je jezelf puur op de kennis richt dat in deze brochures staat. Dan heb je een zee aan kennis en content wat je kan delen en als een magneet werkt op websites en social media.

Kortom, zoek de oude pdf-bestanden op, ga op zoek naar heel oud materiaal en maak het geschikt voor publicatie op de online kanalen.

Niet vergeten, het verhaal moet natuurlijk wel omgezet worden in leads en klanten. Zet de conversie verhogende middelen dus gerust in. Een beetje goede marketing automation tool, zoals Hubspot, kan jou daarbij prima helpen.

Meer over de auteur

Mijn carrière

MCB, Essentra, Solar, Plieger en DYKA met maar 1 doel: de klant optimaal helpen!

Mijn CV’s

Passie voor B2B marketing & communicatie optimaal inzetten voor resultaat

Contact

Mobiel, chat, contactformulier, social media en e-mail, allemaal beschikbaar voor contact

Marcom Blog

Alles over marketing, communicatie, customer journey, klanttevredenheid, strategie en meer